zaterdag 11 augustus 2012

De correspondentie - het vervolg


De transcriptie van de brieven van Hemsterhuis aan prinses Gallitzin is voltooid en beschikbaar in tien delen Ma toute chère Diotime. Eveneens afgerond, als deel 11, is de uitgave van de brieven van Hemsterhuis aan mevrouw Perrenot ('Daphné'). Wat zijn de volgende plannen?
  • Een twaalfde deel met brieven geschreven door Hemsterhuis aan andere correspondenten. Deze brieven zijn al verzameld en voor het overgrote deel in transcriptie gereed. Met dit deel zijn dan alle door Hemsterhuis geschreven (en overgeleverde) brieven beschikbaar.
  • Een deel dat ik als werktitel meegeef Rondom Hemsterhuis. Het omvat een combinatie van register en commentaar bij alle hierboven brieven genoemde brieven, dus de door Hemsterhuis als afzender geschreven brieven, en de daarin vermelde personen.
  • Inmiddels zijn we - Gerrit van der Meer en Louis Hoffman - begonnen met de transcriptie van de brieven van prinses Gallitzin aan Hemsterhuis. Deze brieven (ruim 800 stuks) worden bewaard in de Universitäts- und Landesbibliothek te Münster, maar de collectie is niet compleet omdat enkele jaargangen ontbreken.
  • Optioneel, op langere termijn qua uitvoering staan de brieven van 'Daphné' aan Hemsterhuis, ca. 240 stuks bewaard in Museum Meermanno te Den Haag.
  • Als laatste, om alles compleet te maken, en dus al helemaal toekomstmuziek, zijn er nog brieven van vele personen aan Hemsterhuis geschreven. Deze verzamel ik zoveel mogelijk vanuit vele bewaarplaatsen.
Kortom, inzake de correspondentie geldt: wordt vervolgd.